Zeewiermanifest

Welkom bij het Zeewiermanifest. Het Zeewiermanifest is ontstaan vanuit het onderzoeksproject Verstrengeld, waarin schrijver-kunstenaar Miek Zwamborn, agro-ecoloog Willem Brandenburg, geluidskunstenaar Herman van den Muijsenberg en Wouter Engelbart van Platform DIS zich buigen over de vraag ‘welke interactie er bestaat en kan voortvloeien tussen zeewier en een gemeenschap’.

Wil je meeschrijven? Dat kan. Woon-werk je op Vlieland, ga je naar ITGWO, neem dan deel aan onze essay-workshop, waarbij we samen het manifest regenereren. Zie je daar!

Screenshot van het eerste deel van het Zeewiermanifest.

Dit manifest overhandigen wij aan de heer Frans Timmermans in zijn functie als Europees klimaatcommissaris. Wij willen hem uitnodigen om zeewier op de agenda te zetten. Waarom? Dat lees je in het manifest.

Wil je jouw stem geven aan het Zeewiermanifest, dan kan dat via een e-mail aan info@platformdis.nl met daarin je voor- en achternaam en woonplaats.

Vergeet niet ook te luisteren naar de podcast Verstrengeld (Itunes, Stitcher, Spotify).

Installatie Dry Wet Dry van Herman van den Muijsenberg, waarvan de geluidsopnamen te horen zijn in de podcast Verstrengeld. Foto door Ingo Valente.
Videoregistratie van Dry Wet Dry, een installatie van Herman van den Muijsenberg waarvan de geluiden gebruikt zijn voor de podcast Verstrengeld.

Inspiratiemateriaal van Miek Zwamborn voor Herman van den Muijsenberg:
vlinderstrik van grote, breedbladige, elastische en besuikerde Saccharina latissima, Laminaria digitata met lange trommelsteel, klontje houvast en fluistervingers
Foto door Miek Zwamborn.
Zeewiermanifest in risoprint! Opgesteld door Miek Zwamborn, Willem Brandenburg, Herman van den Muijsenberg en Wouter Engelbart. Prachtig vertaald naar het Engels door Nigel Harle! Vormgegeven door Studio Questionmark i.s.m. Wouter Engelbart. Gerisoprint door De Kijm.
Het Zeewiermanifest is naast de poster variant uitgewerkt in Nederlandstalige en Engelstalige leaflets.